Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Språkdirektøren refsar direktoratets karriererettleiar: — Klønete Åse Wetås fekk hakeslepp då ho såg søknaden som HK-dirs søknadsgenerator skreiv for henne. Den trekkjer mellom anna fram språkdirektørens «lidenskap for samfunnsutvikling» og forsikrar at ho vil bli «en verdifull tilføyelse til deres team».
Kommunaldepartementet sparer på skillingen, men lar daleren gå På jusutdanninga i Oslo har studentene de siste åra lært å skrive lover og juridiske tekster som alle kan forstå. Nå vil Kommunal- og distriktsdepartementet sette en stopper for denne opplæringa.
Gir tommel opp for «Kunnskapsbyen i Oslo» Språkrådet var ikkje særleg nøgd med namnet Oslo Science City. Men no har det som vert kalla Noregs første innovasjonsdistrikt fått eit norsk namn.
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende Åse Wetås er bekymret etter å ha sett konklusjonene av en svensk språkstudie. Det må forskes mer på språk i Norge, mener språkdirektøren.
Klare for finalerunden til rektorstillingen ved USN To profilerte eksterne søkere har trukket seg fra søkerlisten til ny rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Ytterligere to eksterne søkere seiler opp som favoritter.
NTNU: Nesten seks av ti stillingsannonser på engelsk Så langt i år har NTNU kun brukt nynorsk i én stillingsannonse.
Foreslår forskningssenter for norsk språk i Bergen Språkrådet ønsker seg et øremerket forskningsmiljø for norsk språk. I en fersk rapport, som ble presentert fredag, er forslaget at dette legges til Universitetet i Bergen.
Sørøst-Norge skal ha ny rektor: Her er «snakkisene» En språkdirektør, en eks-rektor og en intern viserektor nevnes hyppigst som potensiell ny rektor ved USN. Men ingen av dem vil søke jobben.
Vil ha bot for brot på språklova. Under fem prosent nynorsk ved fleire universitet Mange ser ut til å ikkje bry seg om språkleg mangfald, meiner Språkrådet.
Styret i Språkrådet truer med å trekke seg Det har gått over ett år siden sist Språkrådets styre fikk møte den politiske ledelsen i Kultur- og likestillingsdepartementet. Nå truer styret med å trekke seg dersom ikke noe skjer.
Ny rapport: Å skriva på norsk fremjar ikkje karrieren Publisering skjer på engelsk, mykje undervisning skjer på engelsk, og forskarane seier dei ikkje har tid til å skriva norsk. Det viser ein ny rapport frå Språkrådet.
Språkrådet prøver på nytt å få endret Oslo Science City til et norsk navn Direktør Åse Wetås sier de nå vil gå helt til topps og be byrådsleder Raymond Johansen om å gi innovasjonsdistriktet et norsk navn.
Vil ha forskingsmiljø øyremerkt norsk språk Viktige språkfaglege miljø er i ferd med å forsvinna. No vil Språkrådet ha utgreidd eit fast forsknings- og utviklingsmiljø for norsk språk.
— Fenomenet er gammelt, men ordet er nytt Krympflasjon er årets ord 2022. Ordet er plukket ut av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved Norges handelshøyskole.
Språkrådet meiner Oslo Science City er stadnamn og vil ha formell namnesak Språkrådet har bede Oslo kommune om å opna formell namnesak om det omstridde namnet Oslo Science City. — Dei som står bak definerer dette som eit stadnamn, seier Språkråd-direktør Åse Wetås.
Skapte engasjement med innlegg om språkvalg: — Språkdebatten blir fort svart-hvitt «Jeg må stadig begrunne hvorfor jeg skriver doktorgraden min på norsk», skrev Anniken Hotvedt Sundby i et innlegg. — Mye positiv respons, sier hun.
Dei fleste bryt språklova. Men Høgskolen i Østfold lovar 25 prosent nynorsk neste år NTNU, NMBU, OsloMet og Forskingsrådet får alle stryk av Språkrådet. Noregs musikkhøgskole får skryt for «markant oppgang » i bruk av nynorsk.
Mener NTNU har tatt til seg engelsk-kritikken Direktøren i Språkrådet mener holdningene til norsk språk er i ferd med å endre seg i akademia.
Fra «herregud» til «vi takker Språkrådet» Universitetet i Oslo fikk kjeft av Språkrådet for å bruke engelsk navn på et nytt senter. Nå tar de selvkritikk og varsler gjennomgang av egne rutiner.
Språkdirektøren freser mot UiO igjen. Stølen reagerer med «herregud» Onsdag ble Digital Scholarship Centre åpnet ved Universitetet i Oslo (UiO). Språkdirektør Åse Wetås undrer seg over at ikke det eksisterer bedre rutiner rundt navnevalg. Rektor Svein Stølen rister på hodet i retur.
Svensk på vikende front, engelsk dominerer stadig mer på lærestedene Engelsk danker i økende grad ut svensk både som undervisnings- og publiseringsspråk, viser rapport. — Det må forskes på konsekvensene, sier direktøren i vårt eget språkråd.
UiO hegner om det norske fagspråket Navnet Senter for data- og beregningsvitenskap, med det omdiskuterte akronymet dScience, er et eksempel på at UiO tar norsk på alvor og bruker senterets navn som et bidrag til videreutvikling av norsk som fagspråk, forklarer Morten Dæhlen i dette innlegget.
Sjå direktesendinga frå Språkdagen Fleire kjende namn frå universitet- og høgskulesektoren skal i ilden under Språkdagen 2021.
Nektar studentar å bruka nynorsk På ei oppgåve hos Høgskolen i Innlandet blir studentane nekta å bruka nynorsk, for det forstår ikkje forelesaren. Det får Språkrådet og Noregs mållag til å rasa.
Slik styrkjer vi fagspråket for framtida Nokre av strukturane som skal sikre norsk som eit sterkt fellesspråk i framtida, er urovekkjande svake. Det gjeld ikkje minst i universitets- og høgskulesektoren, skriv Åse Wetås.
Ryktene om det norske språkets undergang er sterkt overdrevet Norskspråklige forskere gjør allerede en god og viktig jobb med forskningsformidling i en rekke populære kanaler, som Aftenposten, Dagens Næringsliv og Morgenbladet.
— Forstemmende når norske universiteter velger engelske navn Språkrådet er kritisk til at NTNU og Sintefs prestisjeprosjekt så langt kun har et engelsk navn. Ifølge nye regler er ikke det lov.
«AasloMet» eller «AasVet»? Curt Rice vil ikke ta initiativ til navneendring for NMBU ... men sier han «selvfølgelig vil se på det» dersom det blir et folkekrav.
Nesten alle meiner dei er gode i engelsk Stadig fleire blant dei som underviser i høgare utdanning vurderer sin eigen kompetanse i engelsk som bra eller svært bra.
Bør forskere pålegges å formidle og undervise på norsk? Det er riktig at Språkrådet er bekymret for synkende bruk av norsk i universitets- og høgskolesektoren, men bekymringen dreier seg ikke om forskningspublisering, skriver Åse Wetås.
Gløym ikkje ditt eige tungemål, heller ikkje i akademia Den nye UH-lova må presisere det ansvaret universiteta og høgskulane har for å bruke, utvikle og tilgjengeleggjere norsk fagspråk.
Kan framleis bryta språklov utan å få straff Litt trist om staten skulle gi bøter til seg sjølv, seier språkdirektør Åse Wetås. Ho får framleis ingen sanksjonar å trua med om universitet og høgskular brukar for lite nynorsk.
Små humaniorafag må leke stolleken Språkrådet mener at rapporten Kunnskapsdepartementet har bestilt om særfinansiering av små humaniorafag, er altfor svak. Mye står på spill, også for samfunnet, skriver språkrådsdirektør Åse Wetås.
Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus skifter navn. Språkrådet er ikke imponert over det nye navnet. Navn. Samskipnaden i Oslo og Akershus søkt om navnebytte — og fått ja. Men samskipnaden får ingen diplom for godt navnevett av språkdirektøren.
Språkdirektøren: «Se til NHH» Norsk fagspråk. Språkrådets direktør, Åse Wetås, trekker fram NHH som et best i klassen når det gjelder norsk fagspråk.
Folk er negative til navnebytter Navneendring. Av tre statlige navnebytter er Vy og Equinor mest upopulære, men 45 prosent er også negative til OsloMet, viser en ny undersøkelse fra Språkrådet.
Wetås/Mikalsen: Språk + kvalitet = sant Kvalitet. Universiteta og høgskulane gløymer språk når dei snakkar om kvalitet i utdanninga. Det tapar studentane på, skriv språkdirektør Åse Wetås og studentleiar Håkon R. Mikalsen.
Savner forskning på konsekvensen av engelsk undervisning Språkdebatt. Språkrådet frykter konsekvensene av at mer av norsk utdanning skjer på engelsk. Rektor Curt Rice ved OsloMet er ikke redd for at emner og pensum er på engelsk. Ved Høgskolen i Innlandet vil rektor Kathrine Skretting vurdere å stille krav til ansattes norskkunnskaper.
Språklig kontrakt i UH-sektoren Språk. UH-sektoren må oppfylle den språklige kontrakten med studentene og samfunnet.
Språkdirektøren ber Isaksen avvise OsloMet-navnet Ordkrig. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen må si i nei til navnet OsloMet, skriver språkdirektør Åse Wetås i et brev til departementet. Rektor Curt Rice mener Språkrådets innblanding er uheldig og utidig.
Ingen oppfyller mållova Språkrådet slit med å få universitet og høgskular til å rapportere målbruken sin. Av dei som har rapportert for 2016 har ingen så langt klart å oppfylle mållova. Mens nokon brukar for lite bokmål, har dei fleste altfor lite nynorsk.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024